Jak zadbać o dobrą dietę dla seniora?
Metabolizm osoby młodej różni się znacznie od metabolizmu osoby starszej. Z wiekiem metabolizm człowieka zwalnia, tym samym zapotrzebowanie kaloryczne seniorów ulega zmniejszeniu. Ważne jest, aby gotując dla osób starszych poza wiekiem podopiecznego uwzględnić jego aktywność zawodową. Zresztą ta sama zasada obowiązuje przy układaniu jadłospisów dla osób dorosłych w sile wieku. W przypadku jednak osoby starszej jest to o tyle ważne, że dieta seniora powinna uwzględniać niedobory pokarmowe związane ze starzeniem się organizmu.
W naszym domu opieki doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że tajemnicą długowieczności jest racjonalne i zdrowe odżywianie, w którym nie zabraknie podstawowych trzech makroskładników jak węglowodany, tłuszcze i białka, ale pokarm stanie się źródłem naturalnej suplementacji naturalnej organizmu we wszelkie witaminy i mikroelementy. Dlatego poza dobrze skomponowaną dietą, smacznym jadłospisem oferujemy osobom starszym niezbędną dla utrzymania odpowiedniego poziomu przemiany materii porcję ruchu.
Co powinny jeść osoby starsze?
W przypadku żywienia osób starszych należy unikać wysoko przetworzonych produktów, fastfoodów czy gotowych produktów garmażeryjnych i słodyczy. Są one przesycone tłuszczami trans, które negatywnie odbijają się na samopoczuciu seniorów.
W dobrze zbilansowanej diecie seniora powinny się znaleźć produkty, które dostarczą organizmowi nie tylko energii, ale również zaopatrzą ciało w podstawowe witaminy takie jak:.
A (jajka, ryby, warzywa),
B2 (mleko, jajka, zboża, warzywa liściaste),
D (jajka, mięso, mleko, ryby),
B6 (ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, mięso, warzywa),
B12 (mięso, mleko, jajka),
C (owoce, warzywa, ziemniaki),
E (oleje roślinne, warzywa).
Nie można zapominać oczywiście o mikroelementach i pierwiastkach takich jak wapń, cynk, selen, żelazo.
Jak komponować tygodniowy jadłospis osoby starszej?
W przypadku gotowania dla osób starszych kluczem do dobrze ułożonej diety jest odpowiednie rozplanowanie posiłków mięsnych i ryb. Warto zwrócić uwagę na fakt, by w każdym tygodniu menu seniora zawierało:
3 razy ryby,
2 razy mięsa,
2 razy warzywa strączkowe.
Co jeszcze warto pamiętać przy organizowaniu diety dla seniora?
Wiele osób starszych, boryka się z problemem ograniczonego apetytu. Przyczyn może być kilka, nie koniecznie związane są one ze stanem chorobowym seniora. Niekiedy przyczyn należy upatrywać gdzie indziej. Brak apetytu związany być może z nadmierną suchością w ustach, protezami zębowymi czy ubytkami w jamie ustnej, co w połączniu z ograniczonym węchem może wpływać negatywnie na apetyt. Ważne jest, aby dieta seniora była różnorodna, zmienna. Zawsze powinna być lekkostrawna, przyjazna wątrobie i utrzymaniu niskiego ciśnienia krwi, ale nie powinna opierać się stale na tym samym scenariuszu produktowym.